Lichtmetalen wielen zijn erg populair en worden vaak gezien als een upgrade ten opzichte van traditionele stalen wielen. Maar waar zijn deze lichtmetalen wielen eigenlijk van gemaakt? De meest voorkomende materialen bij het maken van lichtmetalen velgen zijn aluminium, nikkel en magnesium. Deze lichte metalen hebben unieke eigenschappen die ze uitermate geschikt maken voor gebruik in de auto-industrie. In dit blog gaan we dieper in op de materialen van lichtmetalen wielen én de voordelen hiervan.

 

Aluminium: het belangrijkste materiaal

Het belangrijkste materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van lichtmetalen wielen is aluminium. Aluminium is een metaal dat bekend staat om zijn lichte gewicht en goede weerstand tegen corrosie. Dit maakt het uitermate geschikt voor gebruik in auto-onderdelen, waaronder wielen. Het aluminium dat gebruikt wordt voor lichtmetalen wielen is meestal een legering, dit betekent dat het bestaat uit verschillende metalen.

Een veelvoorkomende legering is aluminium (Al) met silicium (Si). Deze legering biedt een goede combinatie van sterkte, gewicht en prijs. De precieze samenstelling van de legering varieert afhankelijk van het gewenste resultaat en het merk of model van het wiel. Fabrikanten hebben vaak hun eigen geheime formules om unieke eigenschappen te creëren.

 

Aluminium wielen met nikkel

Naast aluminium kunnen sommige lichtmetalen wielen nikkel bevatten. Nikkel wordt vaak toegevoegd aan de legering om extra sterkte en stijfheid te bieden aan de wielen. Hierdoor zijn ze bestand tegen zware belastingen en schokken, wat vooral belangrijk is bij sportieve rijstijlen of off-road-gebruik. Het toevoegen van nikkel aan de legering kan echter ook de kosten verhogen, waardoor deze velgen iets duurder zijn dan lichtmetalen wielen zonder nikkel.

 

Aluminium wielen met magnesium

Een ander materiaal dat wordt gebruikt bij het maken van lichtmetalen wielen, is magnesium. Magnesium heeft een zeer laag gewicht en biedt uitstekende sterke eigenschappen. Hierdoor kunnen fabrikanten lichtmetalen velgen produceren die nog lichter zijn dan die gemaakt van alleen aluminium. Magnesiumvelgen zien we vaak terug bij high-performance auto's en racewagens, waar elke gram telt.

 

Voordelen van lichtmetalen wielen

Lichtmetalen wielen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele wielen:

  • Gewichtsbesparing: het gebruik van aluminium en andere lichte metalen zorgt voor een aanzienlijke gewichtsbesparing. Dit heeft een positief effect op de prestaties, brandstofefficiëntie en handling van het voertuig.
  • Betere warmteafvoer: lichtmetalen wielen hebben over het algemeen betere warmteafvoermogelijkheden dan staal. Dit is vooral belangrijk bij sportieve rijstijlen waarbij remmen tot hoge temperaturen kunnen leiden.
  • Moderne uitstraling: lichtmetalen wielen hebben vaak een modern en sportief design, waardoor ze het uiterlijk van een voertuig kunnen verbeteren.
  • Corrosiebestendigheid: aluminium en andere lichte metalen zijn van nature bestand tegen corrosie, wat betekent dat lichtmetalen wielen minder snel roesten.

 

Onderhoud en zorg voor lichtmetalen wielen

Hoewel lichtmetalen wielen over het algemeen duurzaam en corrosiebestendig zijn, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Regelmatig schoonmaken met milde reinigingsmiddelen en het vermijden van agressieve chemicaliën kan helpen om de afwerking van de wielen te behouden.

Het is ook aan te raden om regelmatig de bandenspanning te controleren en eventuele beschadigingen aan de velg direct te laten repareren. Bent u benieuwd naar hoe u het beste u velgen schoonmaakt? Lees dan ons blog over “Hoe velgen schoonmaken” waarin we het u stap voor stap uitleggen.

 

Laat u vakkundig adviseren door AlloyGator

Heeft u nog meer vragen over lichtmetalen wielen of wilt u graag meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe AlloyGator u kan helpen om uw wielen te beschermen en te verbeteren. Uw tevredenheid is onze prioriteit.

Contact opnemenBel 085 – 30 33 400