De overgang van winter naar zomer markeert een belangrijke periode voor automobilisten: winterbanden wisselen naar zomerbanden. Dit is niet slechts een routineklus, maar een cruciale stap om de veiligheid, efficiëntie en prestatie van uw voertuig te garanderen in de veranderende weersomstandigheden. In dit blog duiken we dieper in het waarom, wanneer en hoe van deze bandenwissel.

 

Waarom winterbanden verwisselen?

  • Veiligheid: winterbanden zijn ontworpen om optimale prestaties te leveren bij lage temperaturen en op sneeuw of ijs. Zodra de temperatuur regelmatig boven de 7°C stijgt, bieden zomerbanden betere prestaties, vooral wat betreft grip en remafstand op zowel een droog als nat wegdek.
  • Efficiëntie en duurzaamheid: zomerbanden zijn samengesteld uit een harder rubbermengsel dat minder snel slijt bij hogere temperaturen. Dit zorgt voor een langere levensduur van de banden en een betere brandstofefficiëntie vergeleken met winterbanden in de zomer.

 

Beste tijd winterbanden wisselen

Een goede vuistregel is om de banden te wisselen zodra de gemiddelde dagtemperatuur consistent boven de 7°C uitkomt. Dit is meestal het geval in de lente, rond maart of april. Winterbanden slijten sneller bij hogere temperaturen, noteer het daarom direct in uw agenda zodat u het niet vergeet. Houd de lokale weersvoorspellingen in de gaten. Een plotselinge periode van kou kan het noodzakelijk maken om de bandenwissel uit te stellen.

 

Zo gaat u van winterbanden naar zomerbanden

Zorg dat u de juiste zomerbanden bij de hand hebt die geschikt zijn voor uw auto. Controleer ze op slijtage en schade voordat u ze monteert.

  • Zorg dat uw auto op een vlakke en stevige ondergrond staat, gebruik een krik en zet uw auto in de parkeerstand met de handrem erop.
  • Gebruik een kruissleutel om de moeren iets losser te draaien, maar verwijder ze nog niet helemaal.
  • Krik uw auto op met een autokrik. Raadpleeg het instructieboek van uw auto om het juiste punt te vinden.
  • Nu kunt u de wielmoeren volledig losdraaien.
  • Verwijder uw zomerbanden en monteer de nieuwe zomerbanden. Zorg ervoor dat u dit op de juiste plek doet, in verband met de draairichting van het wiel. Controleer en pas de bandenspanning aan volgens de specificaties van uw auto. Check ook altijd even of uw banden draairichting gebonden zijn.
  • Draai alle moeren stevig vast en laat de auto zakken met behulp van de krik.
  • Bewaar de winterbanden op een koele, droge en donkere plek. Idealiter in speciale bandenhoezen om ze te beschermen.
  • Direct beveiligd de weg op? Kijk eens bij ons assortiment AlloyGators. Voor elke auto hebben we wel een bijpassende velgrandbescherming in de gewenste kleur.

 

All-season banden: de onderhoudsvriendelijke keuze

Voor degenen die op zoek zijn naar een meer onderhoudsvriendelijke oplossing, kunnen all-season banden een uitkomst bieden. Deze banden zijn ontworpen om het hele jaar door goede prestaties te leveren, zowel bij hoge als lage temperaturen. Hoewel de levensduur van all-season banden afhankelijk is van verschillende factoren zoals rijstijl, wegcondities en onderhoud, kunt u gemiddeld verwachten dat ze tussen de 50.000 en 70.000 kilometer meegaan. Met all-season banden vermijdt u niet alleen de halfjaarlijkse bandenwissel, maar geniet u ook van het gemak en de zekerheid van banden die geschikt zijn voor alle weersomstandigheden.

 

Hulp of advies nodig bij winterbanden verwisselen?

Het tijdig wisselen van winterbanden naar zomerbanden is belangrijk voor uw veiligheid en die van anderen op de weg. Het draagt bij aan een betere rijervaring, voorkomt onnodige slijtage aan de banden en zorgt voor een efficiënter brandstofverbruik. Heeft u geen zin in het gedoe van een bandenwissel bij de wisseling van de seizoenen? Laat het ons dan weten. Wij nemen deze werkzaamheden graag van u over. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemenBel 085 – 30 33 400